top of page

Kooperativizmus: Cesta k stabilite, spravodlivosti a udržateľnosti v neistých časoch



V srdci družstevníctva leží idea, že každý člen vlastní podiel v družstve, má právo hlasovať a rozhodovať o jeho smerovaní. Tento model podnikania predstavuje jedno z najdemokratickejších a najspravodlivejších usporiadaní ekonomických vzťahov.


Milí čitatelia, možno ste sa aj vy niekedy zamysleli nad tým, ako zmeniť svet tak, aby aj váš osobný život bol plnohodnotný, aby spoločnosť v ktorej žijete bola stabilnejšia a spravodlivejšia a zanechala lepší svet aj pre budúce generácie. Jedným z riešení, ktoré sa môže zdať akoby z iného času, ale jeho význam a potenciál sú viac než aktuálne, je kooperativizmus. V dnešnom článku sa spolu ponoríme do tajomstva kooperativizmu (družstevníctva) a objavíme tri hlavné dôvody, prečo by sme sa mali o tento obchodný model viac zaujímať.


Odolnosť ako základ

V časoch neistoty a ekonomických kolísaní sa družstevníctvo ukázalo ako jeden z najstabilnejších obchodných modelov v histórii. Siahajúc až do prvej polovice 19. storočia, prešlo cez monarchiu, dve svetové vojny, totalitu a dokázalo sa udržať až do súčasnosti. Jeho odolnosť nie je len náhodou. Družstevníctvo je založené na princípoch spolupráce, svojpomoci a solidarity, ktoré sú kľúčovými ingredienciami pre dlhodobú udržateľnosť a odolnosť voči vonkajším vplyvom a krízam. Táto vnútorná odolnosť robí z družstevníctva atraktívnu voľbu pre každého, kto hľadá stabilnejšiu budúcnosť v neistom svete.


Spravodlivosť a rovnosť 

V srdci družstevníctva leží idea, že každý člen vlastní podiel v družstve, má právo hlasovať a rozhodovať o jeho smerovaní. Tento model podnikania predstavuje jedno z najdemokratickejších a najspravodlivejších usporiadaní ekonomických vzťahov. V porovnaní s tradičnými korporáciami, kde môže niekoľko akcionárov alebo vlastníkov kontrolovať všetko, družstevníctvo poskytuje každému členovi hlasovaciu silu. Toto usporiadanie vedie k spravodlivejšiemu prerozdeľovaniu ziskov a zvyšuje pocit zodpovednosti a spolupatričnosti medzi členmi.


Udržateľnosť ako cesta vpred

V súčasnosti, keď sa svetové spoločenstvo snaží nájsť spôsoby, ako bojovať proti klimatickej zmene a presadzovať udržateľné životné štýly, družstevníctvo ponúka riešenie, ktoré je udržateľné nielen z ekonomického, ale aj z ekologického a sociálneho hľadiska. Družstvá sú často hlboko zakorenené v miestnych komunitách, podporujú lokálnu ekonomiku, zamestnanosť a sociálnu spravodlivosť. Ich model je navrhnutý tak, aby slúžil členom a nie externým akcionárom, čo znamená, že zisky sú často reinvestované do miestnych projektov, vývoja a udržateľných iniciatív.


Spolupráca, odolnosť, udržateľnosť, rovnosť a svojpomoc - tieto slová nie sú len prázdne frázy v kontexte družstevníctva. Sú živými princípmi, ktoré vytvárajú pevný základ pre model podnikania, ktorý má potenciál vytvárať lepší a spravodlivejší svet. Družstevníctvo nie je len o nostalgií za minulosťou. Je to o videní budúcnosti, v ktorej podnikanie slúži ľuďom a planéte rovnako. Vyzývam vás, aby ste sa zamysleli nad tým, ako môže družstevníctvo hrať úlohu vo vašom živote a v živote vašej komunity. Možno práve teraz je ten správny čas na to, aby sme sa viac zaujímali o tento úžasný model podnikania, ktorý ponúka novú cestu k rozvoju a prosperite pre všetkých.


Zuzana Lukáčová, podpredsedníčka Tradičného družstva


bottom of page