top of page

Slnečné Costa del Sol: dobrá adresa pre vašu dovolenku s Programom PV



Pobrežie Costa del Sol, inak povedané pobrežie slnka, je dominantou andalúzskej provincie. Rozkladá sa na juhu Španielska v celkovej dĺžke asi 160 kilometrov. Costa del Sol je oblasťou, ktorá zahŕňa to najlepšie zo Španielska v podnebí, ktoré je možno najlepšie v Európe a môže sa pochváliť v počte približne 300 slnečných dní v roku. Je tu málo zrážok, neustály vánok a príjemné teploty sa tu držia po celý rok. Dlhé krásne pláže omýva smaragdovo sfarbené, priezračné more. Pri pobyte v tejto oblasti sa nám ponúka krásna príroda a krajina a historicky zaujímavé miesta. Nachádza sa tu všetko pre strávenie pokojnej alebo naopak, aktívnej dovolenky.

Vysoké útesy sa stretávajú s morom východne od Malagy a pomaly sa zužujú dolu k Nerji, kde sa môžete rozhodnúť, či sa vyberiete smerom k trblietavým plážam v malých zátokách alebo sa uložíte na rozľahlých bielych piesočnatých plážach, ktoré sa tiahnu až kam oko dovidí. 

Milovníci prírody tu majú o zábavu postarané vďaka prírodným rezerváciám, krásnym záhradám a mnohým miestam pre turistiku. Od hôr a mokradí, po pláže a lesy, až k sopkám a jazerám sa 14 španielskych národných parkov jednoznačne vyznačuje svojou rozmanitosťou ako aj úžasným ekologickým bohatstvom. Príroda je absolútnym protagonistom týchto jedinečných oblastí, z ktorých niektoré sa radia do svetového dedičstva UNESCO. 

Medzi atrakcie v ľahkej vzdialenosti autom alebo autobusom patrí napríklad Malaga, mesto plné atrakcií s očarujúcou históriou.

Oblasť západne od Malagy je oveľa viac rozvinutá pre cestovný ruch. Smerom na dol, na západný okraj La Lina sa prechádza okolo Marbelly. Mottom Marbelly je „Spôsob života“ a je hneď na prvý pohľad jasné, že toto luxusné letovisko ponúka všetko a ešte viac

a dostáva sa do popredia ako obľúbené miesto pre bohatých a slávnych ako aj bežných ľuďí, ktorí sú ochotní zaplatiť len trochu navyše za Španielsku verziu St Tropez. Marbella má však aj inú stránku s atmosférou individuality a skromnosti, ktorú sa dá najlepšie oceniť pri objavovaní zadných uličiek v starej časti mesta. Jedným z najkrajších miest je legendárne Pomarančové námestie, ktoré sa nachádza hneď vedľa hlavnej ulice v staršej štvrti a je tiež domovom radnice a turistickej kancelárie zo 16. storočia.



Medzi ďalšie obľúbené miesta Costa del Sol patria:


Sabinillas - malá španielska prímorská dedina s nádhernou piesočnatou plážou a promenádou. Ponúka dobré miestne obchody s kvalitným tovarom, plážové reštaurácie a bary.

Mesto Benahavis je známe vďaka svojim reštauráciám na pobreží Costa del Sol. Je to malá horská dedinka, ale nájdete tu tie najvyberanejšie reštaurácie.



Puerto de La Duquesa sa môže pochváliť krásnym prístavom. 


Lanovka Benalmádena - z vrcholu hory Calamorro budete mať ako na dlani nielen celé pobrežie Costa del Sol, ale dokonca uvidíte až do Afriky!


Marína Puerto Banus sa hemží milionármi a luxusnými jachtami. Ak ste fanúšikmi krásnych lodí, túto zastávku nesmiete vynechať.



Malebná španielska rybárska dedina Castille de La Duquesa s dobrými reštauráciami

a známymi barmi. 


Ronda, nachádzajúca sa v kopcoch s najstaršou býčou arénou v Španielsku a priepasťou, ktorá rozdeľuje mesto na dve časti.



Svetoznámy Gibraltár, nachádzajúci sa len kúsok od hlavného námestia La Linea, kde si môžete užiť bezcolné nákupy či pozorovanie delfínov a opíc. 



Orientálne Maroko je vzdialené len 45 minút člnom z Gibraltáru. Behom niekoľkých minút sa máte možnosť preniesť na exotický africký bazár zvaný Souk.

Dovolenka v Costa del Sol ponúka leňošenie na širokých a čistých plážach, kde si môžete užiť širokú škálu vodných športov, ale aj objavovanie miestnej kultúry a pohody. Preskúmajte 3000-ročnú históriu tejto oblasti, vydajte sa do hornatého vnútrozemia kde je veľa zaujímavých dedín, ktoré čakajú na ich objavovanie. Vychutnajte si širokú škálu jedál z rýb, ktoré sú pre túto oblasť typické, a ak chcete, môžete si pozrieť aj býčie zápasy. Z dovolenky v Španielsku si domov odnesiete viac ako len neuveriteľné spomienky. Vopred Vás však musíme upozorniť na to, že nebuďte ani trochu prekvapení, ak sa sem rozhodnete ešte raz vrátiť. Je tu toho toľko, čo môžete

vidieť, robiť a užívať si, že opakované výlety sú takmer nevyhnutnosťou.



Barbora Zagorová, Project manager pre PV


bottom of page