top of page

„Telo je stvorené pre pohyb…“ Bob Divílek, člen Tradičného družstva

Tradičné družstvo je plné výnimočných ľudí. Jedným z nich je inšpiratívny športovec oddaný zdravému životnému štýlu Bob Divílek.


Si držiteľom niekoľkých svetových rekordov. Ktorý bol posledný a plánuješ ešte niečo nové v najbližšej dobe?


Som držiteľom 11-tich svetových rekordov, ku ktorým mám aj certifikáty. Sú registrované

v Pelhřímově agentúrou Dobrý deň a všetky sú zaevidované v Knihe českých rekordov. Zatiaľ ich nikto na svete neprekonal. Posledný rekord bol taký, kde som za 21 minút urobil 100 angličákov (klasický angličák je klik, drep a výskok na 2 rukách), ktoré som ale urobil len na 1 ruke. Je to podľa mňa celkom dobrý výkon. Prezident agentúry Dobrý deň p.Marek mi volal, že 11. 6. 2022 majú opäť rekordné dni a boli by radi, keby som ich prišiel navštíviť, samozrejme aj s nejakým novým rekordom. Mám veľmi rád týchto ľudí ktorí pôsobia v tejto oblasti, preto som im povedal, že rád prídem. Dokonca sa mi ozvala aj modelingová agentúra, pre ktorú som mal vystupovať minulý rok, ale kvôli pandémii sa to odložilo. Taktiež plánujú 11.6.2022 rôzne vystúpenia a opýtali sa ma, či by som prišiel predvádzať ako model ich obleky a keďže som aj šoumen tak či by som urobil aj nejakú šou. Žiaľ, musel som ich odmietnuť, nechal som prednosť rekordom. Prezradím čitateľom, že tým rekordom bude “tricepsový klik na lavičke”. Ruky budem mať za chrbtom na lavičke, nohy budem mať pred sebou a budem niesť váhu 40 kg. Pokúsim sa urobiť čo najväčší počet klikov. Potom sa váha zmení na 20 kg a tiež s ňou urobím čo najväčší počet klikov. Nakoniec všetku záťaž dajú dole a len svojou vlastnou váhou budem robiť tie tricepsové kliky až kým budem vládať. Je to atraktívnejšie, ako len urobiť pár klikov s váhou 100 kg.


Pre mnohých si inšpiráciou vďaka tomu, že vo svojej športovej kariére pokračuješ aj v penzijnom veku. Hoci sa to nepatrí, prezraď koľko máš rokov a prečo si nedal športu zbohom?


Prednedávnom na TV Prima v programe Prima Česko, kde mám zaujímavý medailónik, som zodpovedal na podobnú otázku a síce, ako dlho chcem ešte takto športovať. Povedal som, že 2.7.2022 budem mať 77 rokov a budem športovať stále, až do svojej smrti a keď to vydržím, tak to bude super!!! Inšpiráciou mi je samozrejme život, lebo je krásny, ale my si ho musíme urobiť krásny tým, aby naše telo bolo zdravé. Lebo ak bude zdravé telo, bude zdravé aj to ostatné. Ja inšpirujem ľudí mojimi vystúpeniami tým, že ich motivujem, aby niečo robili pre svoje telo, lebo telo je stvorené pre pohyb. Keď sa telo nepohybuje, tak ani krv nekoluje v našom tele, a tým nedodáva orgánom živiny ktoré obsahuje (minerály a vitamíny). Keď sedíme, krv stojí, nemôže živiť orgány, preto majú ľudia problémy s chrbtom, kolenami, kĺbmi, proste všetkým. Je potrebné aby telo bolo stále v pohybe, aby sme ho dokázali ozpohybovať. Je veľa ľudí, ktorí hovoria, že majú dosť pohybu (záhrada, práca a iné…), ale to nie je ten zdravý pohyb, pretože tým pohybom sa nezdravo unavia. Musíme ten pohyb koordinovať napríklad bicyklovaním, vo fitnes, plávaním, kde telu dáme to čo potrebuje. V akomkoľvek veku môžeme začať, kedykoľvek, nikdy nie je neskoro.


Pre tých čitateľov, ktorí ťa nepoznajú – si bývalý reprezentant v kulturistike. Profesionálnu kariéru však v istom smere rozvíjaš ďalej - napríklad vystúpeniami. Čo všetko robíš po profesionálnej stránke?


Keď som robil ešte kulturistiku, uvedomil som si, že s telom sa dajú zarobiť aj peniaze. Našiel som si v jednej antickej knihe, pózu diskobola od Mirona a dalšie antické sochy, ktoré som použil pri novom vytúpení Golden show. Veľmi ma to inšpirovalo a povedal som si, že toto by som mohol predvádzať, lebo to predstavuje krásu ľudského tela. Nebolo to kulturistické vystúpenie, ale skôr gymnasticko, kulturisticko-baletné vystúpenie, kde som predvádzal od stojky na rukách, cez rôzne rozštepy a iné gymnastické prvky. Dal som to do hromady, urobil k tomu krásnu hudbu a vyšla z toho veľmi zaujímavá show, s ktorou som začal cestovať cez bratislavskú agentúru Slovkoncert. S týmto vystúpením som precestoval takmer celú Europu. Som dodnes vďačný Slovákom, že ma vtedy podporovali, pretože som bol jediný na svete, ktorý robil toto originálne vystúpenie. Navštevoval som pravidelne tieto európske krajiny a vystupoval pre ľudí. Bol to pre mňa neskutočný zážitok, tých vystúpení bolo veľmi veľa. Vystupoval som napríklad aj s rakúskym šansonierom Andre Hellerom, ktorý ma pozval do svojej šou variete Flic Flac, s ktorou som precestoval celé Nemecko a skončili sme vo Viedni. Tu som vystupoval ako “primabalerína so svalmi”. Bolo to trochu aj komické, ale bolo to originálne. Zo začiatku som to chcel odmietnuť, pretože to nebolo pre mňa zaujímavé, nakoľko moje vystúpenie Golden show malo úplne iný charakter, ale neskôr som zistil, že je to úžasné show čo Andre vymyslel. Bol to jeden z mojich najlepších zážitkov. Zostal som tam 2 roky. Pôsobil som aj vo viedenských lokáloch Moulin Rouge a tiež som mal angažmá v divadle Casanova. V roku 1976 som sa stretol v Hoteli Interkontinental aj s Arnoldom Shwarzeneggerom, kde sme spolu exhibične vystupovali. Bolo to pri príležitosti majstrovstiev Rakúska v kulturistike. Takmer rok som robil vystúpenia 2x do dňa, mal som asi týždeň voľna za celý rok. Bolo to predvádzanie diskobolos v zlate “Golden show”. Moje telo bolo celé pozlátené a na otáčajúcom podstavci som pózoval rôzne sochy. Rád na to spomínam. V Moulin Rouge som po prvýkrát vyskúšal aj moje obľúbené vystúpenie Elastic show v krabici o rozmeroch 40 cm x 46 cm x 58 cm. Vylepšil som ho a dnes sa skladám do krabice o rozmeroch 79 cm x 48 cm x 56 cm spoločne aj s mojou asistentkou.


Od kedy si členom družstva a prečo si sa pre družstevné podnikanie rozhodol?


V družstve som od roku 2005. V tom čase ma najviac zaujalo, asi ako každého, že za svoje výdavky ako napríklad nájom a mobilný telefón môžem mať refundáciu. Toto bolo pre mňa veľmi zaujímavé. Bol to začiatok, absolútna špička. Myslím si, že dnes je málo podobných firiem, ktoré ponúkajú za lojalitu pasívny príjem, refundáciu.


Aké sú tvoje ciele a plány v družstve, v čom v rámci družstva si najviac aktívny?


Som konzultantom v družstve a poskytujem členom poradenstvo. Som s nimi v spojení, motivujem ich aby premýšľali nad kúpou dovolenkového programu PV, čo je veľmi zaujímavé, lebo dnes sú dovolenky čím ďalej tým drahšie. PV je podľa mňa aj protiinflačný, lebo tých 6990, nám fixuje cenu za naše pobyty do konca života a za pár rokov sa nám to vráti. Takže sa našim členom snažím pomáhať po všetkých stránkach

a som rád, že mnohí to kvitujú a ďakujem im za to, že im pomáham.


Čo by si odkázal novým záujemcom o členstvo v družstve?


Aby sa čo najskôr prihlásili do družstva, lebo keď nás bude 3000, už sa nebudú môcť prihlásiť a to bude problém. Nemali by s tým váhať. Hlavne preto, lebo je málo firiem, ktoré ponúkajú také výhody ako naše družstvo. Len za lojalitu, za obraty, za platby PV a to už od 50 eur mesačne, dostanem podiel na zisku, pasívny príjem,

refundáciu.


Na záver otázka, ktorú počúvaš zrejme často. Z mentálneho hľadiska, obzvlášť

v tejto ťažkej dobe, čo je kľúčom k tomu zachovať si pozitívne nastavenie myslenia

a motiváciu stanoviť si zdravé a prospešné životné ciele?


Zhrnul by som to cez zdravie. Myslím si, že je potrebné sa starať o svoje telo. Naše telo od hlavy po pätu je náš život, ostatné veci sú nepodstatné. Keď to naše telo bude zdravé a v dobrej kondícii, tak aj to ostatné nás bude baviť. Starí ľudia si myslia, že telo nič nepotrebuje, že jednoducho starne, a tak to je. Nie, nie je. Ja sa stále budem cítiť aj v týchto 77 rokoch ako v 33 rokoch. Nepremýšľajme nad starobou, ale premýšľajme ako tú starobu využiť do poslednej chvíle, aby sme sa mali dobre, aby sme boli zdraví. O telo sa treba starať. Všetko treba hodiť za hlavu, najhoršia je psychika, stresy, pretože z toho sú všetky nemoci. V staršom veku, čo my už len máme na práci? Prečo stále pracovať? Niektorí pracujú ešte viac, ako keď bol zamestnaní. To nie je účel života. Účel života je ten, aby sme si život v starobe maximálne užili a k tomu by nám mali pomôcť aj naše deti. My sme sa celý život starali o ne, na starosť by sa mali postarať oni o nás, aby nám umožnili vychutnať si naše koníčky, cestovanie a pohyb. Čo máte denne na práci? Vezmem bicykel, idem na prechádzku. Ja napríklad robím každé ráno 100 klikov, 40 drepov, robím kliky na ľavej ruke, na pravej ruke a viete ako mi je fantasticky? Potom idem na kávu, idem trénovať, popoludní robím pre družstvo, konzultujem

s členmi. Toto všetko zvládam vďaka rannej nadupanej rozcvičke. Po hlavnom tréningu sa cítim ako znovuzrodený. To je účel života. Trochu obmedziť prácu v dôchodku a viac sa venovať telu, ktoré je dôležité pre život, ktorý je tak nádherný. Telo sa vás nebude pýtať, že ste na neho v 70 rokoch nemali čas. Vráti vám to aj s úrokmi.




bottom of page