top of page

Vitajte na palube! Rozhovor s členkou družstva Ing. Ľubicou Kuttnerovou



Kedy a ako ste sa dostali k myšlienke členstva v družstve?


Bola som pozvaná na prezentáciu. Tichým hlasom nám mladý štíhly pán hovoril o možnosti, ako si platením svojich nákupov cez vernostnú kartu vytvoriť po rokoch príjem. V pilotnom projekte sa sledovalo, aký obrat za nákupy bežných potrieb pre život urobili vybraní zákazníci v predajniach potravín za jeden rok. Nemali veľké prostriedky. Ale ročný obrat bol natoľko zaujímavý, že sa nápad prehupol do reality. Páčilo sa mi, že sa jedná o slovenskú spoločnosť. Z východu Slovenska. Geniálne bolo, že len tým, že budem nakupovať potraviny, drogériu a podobne, si môžem pre nás po niekoľkých rokoch vyrobiť niečo ako záchrannú sieť na čas, keď už budem v dôchodku. Bola som vtedy čerstvo po 7 ročnej materskej dovolenke. Každá koruna bola dobrá. V pôvodnom družstve som bola od roku 2007, neskôr som pristúpila do Tradičného družstva.  Čo všetko môže znamenať družstvo? Zisťujem postupne.


Ako podnikateľka ste už v istej miere autonómne fungovali aj pred tým, akú pridanú hodnotu Vám dáva členstvo v družstve?


Pri dvoch malých deťoch som vtedy pracovala ako poisťováčka. Potrebovala som priestor, aby som mohla chodiť s jednou našou dcérkou viackrát do roka na liečenia. Môj manžel preto veľmi veľa pracoval a zavialo ho to až do Bulharska. Doniesol mi odtiaľ CD o probiotikách. Vedel, že ma zaujíma hlavne prírodný spôsob liečenia. Až 3 mesiace trvalo, než som si spomenuté CD vypočula. K poistkám vďaka pomoci mojej polovičky pribudli probiotiká. Aký sú neoceniteľný poklad, ukazuje dnešok.

Uvedomujem si, že sama nedokážem toľko, ako keď sa spojím s druhými. V našom družstve je príjemné podieľať sa na budovaní niečoho, čo sa zanechá pre naše deti. Na brigádach Hotela Raj som sa bližšie spoznala s niektorými našimi družstevníkmi. Inšpiratívnymi a šikovnými ľuďmi. Vzájomná podpora a pomoc sú cenný dar. Posledné mesiace v družstve neboli jednoduché. Boli a ešte asi budú náročné hlavne pre vedenie nášho družstva. Ten tichý pán z prezentácie je neúnavný bojovník. Verím mu. Pravda zostáva pravdou a čas ju ukáže. Teším sa, že vďaka dovolenkovým týždňom, im som porozumela len minulý rok, budem okrem platenia už aj dovolenkovať a tak “tvrdo” :-) pracovať na svojom dôchodku.


Aké produkty v rámci podnikania ponúkate a ako ich zapájate do života družstva?


Ako som spomínala, dovážam prírodné probiotiká spoločnosti Daflorn. S vysokým obsahom Lactobacillus Bulgaricus DWT1. Kmene sú získavané v horských vodných prameňoch. Sú to najodolnejšie probiotické kmene, aké vôbec boli objavené.

Surovinou na ich množenie je buď bio kravské, alebo kozie mlieko. Výroba je prírodná. Nik na svete podobným spôsobom probiotiká nepripravuje. „Keď neužívam antibiotiká, načo by mi boli?“ Chápem tento postoj. Spomeniem preto len niektoré ich neopakovateľné charakteristiky: nevadí im kyslé prostredie žalúdka; v ich prítomnosti sa naše probiotické baktérie ďaleko ľahšie množia. Priľnavosť k stene čreva je 21 dní, oproti priľnavosti našich vlastných probiotických baktérií 1–2 dni. Nezostávajú len v čreve, ako jediné prechádzajú aj do krvi a tak sa dostávajú do bunky tela. Ovplyvňujú preto základnú imunitu, a aj získanú bunkovú imunitu. Ovplyvňujú imunitu celkom.

V bunke kmene Lactobacillus Bulgaricus DWT1 repolarizujú protizápalové makrofágy M2 (Rakovina sa v tele na začiatku dlho maskuje ako zápal. Preto telo vytvára protizápalové látky, makrofágy M2. Tie rakovine nevadia, nebránia jej v raste.) na protirakovinové makrofágy M1. To bol svetový objav ! Tiež viažu cholesterol. Normalizujú cukor.

Sú bezlaktózové. Zistilo sa aj, že bránia vzniku cytokínovej búrky, preto vzniku autoimunitných ochorení. Osvedčili sa tiež pri Covid ochorení.

Z pacientov, ktorí ich v Bulharsku užívali, nik nezomrel, nik neskončil na pľúcnej ventilácií. Vhodné sú pre deti i dospelých. Každý člen podporuje naše družstvo, ako vie. Rozhodla som sa preto pre zaplatenie ročnej reklamy v našich DN. Každý mesiac sa budete môcť dozvedieť rôzne dobré skúsenosti s nimi. Verím to bude pre našich členov zaujímavé.


V čom je pre členov družstva Vaša ponuka výhodnejšia oproti kupujúcim z externého prostredia? 


Probiotík máme v ponuke okolo 40 druhov. Dajú sa rôzne kombinovať, podľa zdravotných problémov. Osobné, či telefonické konzultácie sú bezplatné. Poštovné pri nákupe cez náš

e-shop sa platí. Poskytujeme aj zľavy, pri nákupe nad 250 € – 5% a pri nákupe nad 450 € – 10%. Berieme sa do úvahy posledných 30 dní.

Pre členov družstva sa bude v tomto roku 2022, kedy beží reklama v DN, brať do úvahy 60 dní. Ak bude nákup v rámci 60 dní nad 250 €, bude poskytnutá 5% zľava. Ak nad 450 € – 10% zľava.

Pre viac informácií o Daflorn probiotikách je možné si pozrieť rozhovory, ktoré máme uverejnené na našej stránke v našom Blogu, alebo preštudovať záložku Informácie či Klinické štúdie. Prípadné nejasnosti rada vysvetlím. Kvalita a funkčnosť Daflorn probiotík bola a je zárukou našich verných a aj nových zákazníkov.


Aké ďalšie aktivity v rámci družstva vykonávate? 


Som jedným z konzultantov v našom družstve. Využila som možnosť prísť na porady a školenia. Tu som sa veľa dozvedela, boli mi zodpovedané moje otázky. Podporilo to moje presvedčenie, zotrvať a byť podľa vlastných možností aktívna. Rada sa znova zúčastním brigád na Hoteli Raj. Teším sa na finálnu verziu nášho Raja!


Obdobie poznačené pandémiou zvýraznilo potrebu spolupráce a samostatnosti družstevných celkov, vidíte to tak aj vy? Očakávate, že sa tento trend potvrdí aj v ďalšom období?


Spoločenstvá, družstvá určite majú budúcnosť! Jednotnú skupinu ľudí s dobrým cieľom ťažko zastaviť. Asi si dnes ani neuvedomujeme, ako až môžeme vyrásť. Každý člen tak získa. Informujeme a podporujeme sa navzájom. Môžeme spolu aj v zdraví, napr.  vďaka Daflorn probiotikám užiť svoj život, dovolenky i náš dôchodok! Všetko dobré, veľa lásky, radosti, zdravia i šťastia Vám z kraja tohto nového roka, milí družstevníci,

zo srdca prajem!





bottom of page