top of page

Refundácia v TD je odmenou za vernosť



Slovo refundácia sa v našom družstve skloňuje takmer pravidelne. Pod refundáciou si ľudia väčšinou predstavujú “vrátenie”. Najčastejšie vrátenie nejakej finančnej čiastky za tovar, alebo službu. Komu by sa nepáčilo, keby za tovar, za ktorý zaplatil nejakú cenu, dostal vrátené 100% z tejto ceny? A je to vôbec možné?

Práve preto máme v našom družstve platobný nástroj TD-pay, ktorý slúži na evidenciu takýchto platieb a skôr či neskôr, v strednodobom horizonte, budú priemerné platby na tomto účte refundované s cieľom až do výšky 100%. Ako je to možné? To je už Know-How Tradičného družstva, ktoré túto refundáciu vypláca členom zo svojho zisku. Takže refundácia nie je nič tajomné, ale je to vlastne podiel člena na zisku družstva. Prečo by mali členovia svoje výdaje platiť cez družstevný platobný účet TD-pay? Pokojne by predsa mohli využívať na platby iné účty vo svojich bankách. Je ale minimálna, ak vôbec nejaká pravdepodobnosť, žeby za svoju lojalitu v banke niekto získal podiel na zisku.


Odpoveďou je ale páve vernosť (lojalita). Nie náhodou sa refundácia v družstve označuje ako “vernostný program”. Je to program, ktorý odmeňuje jeho účastníkov za vernosť v ňom. Z programu sa nezvykne vychádzať. Ak raz niekto do programu vstúpi, mal by v ňom zostať. Aby bol vernostný program pútavý a udržal si účastníkov čo najdlhšie, mal by prinášať zaujímavé výhody a minimalizovať riziko. Ak je výhodou podiel na zisku z lukratívnych aktív, je každému jasné, že je to veľmi zaujímavá výhoda, hlavne vtedy, ak sa od Vás nevyžaduje nič naviac, než len vykonávanie platieb, resp. používanie produktov družstva. Ak je ďalšou výhodou dovolenkovanie bez nákladu na ubytovanie do konca života, ešte k tomu dedičné, mnohí by už mohli zbystriť pozornosť.

Pozrime sa na riziká, ak vôbec sa o nejakom riziku môžeme v tomto prípade baviť. Rizikom môže byť pre niekoho náklad na platobnom účte vo forme poplatku. Ak by to ale bolo neakceptovateľné riziko, asi by nikto na svete nepoužíval bankové účty, kde sú poplatky častokrát vyššie ako hodnota, ktorú prinášajú klientom. Riziko je akceptovateľné, ale aj tak sa na to pozrime. Ako znížiť riziko, aby rizikom nebolo? Práve na to slúžia zľavové body, ktoré môžu členovia získavať v zazmluvnených e-shopoch družstva. Prečo by členovia mali nakupovať práve v týchto e-shopoch? Opäť prichádza na scénu vernosť, lojalita. Nakupujú preto, lebo im to pomáha znižovať riziko a následne tento ich cash-flow pomáha družstvu tvoriť majetok a aktíva, ktoré im následne prinesú zisk.

Družstvo potrebuje k svojej existencii vernosť svojho člena. Vernosť k myšlienke spolupráce, k nastavenému systému. Vernosť sa nedá nahradiť žiadnymi peniazmi. Je to vlastnosť, ktorú buď v sebe máte, alebo nemáte. Peniaze sú len prostriedkom, samotný člen je zdrojom. Dovolím si tvrdiť, že peniaze by boli v tomto prípade viac na škodu. Lebo vernosť ide zo srdca, je zadarmo a nič neočakáva naspäť. Tí dobrí podnikatelia vedia, že spoločné ciele sa dosahujú prostredníctvom rúk, sŕdc a hláv ľudí, ktorí s ním spolupracujú. Odmenou za vernosť je potom stabilný pasívny príjem, pretože o to sa už postará družstevné Know-How, overené rokmi.


Na záver už len dodám, že sa veľmi teším, že spoločne spolupracujeme s členom družstva na e-shope s potravinami a elektronikou, kde pri každom nákupe členovia budú môcť získavať zľavové body, ktoré im preplatia náklady na TD-pay. Družstvo tak pomáha znižovať aj to najmenšie riziko, ostatné je už na lojalite člena.

bottom of page